2024-07-14

Aerob edzés és egyéb hatékony edzéstípusok

A karcsúsítást általában életünk átmeneti időszakaként kezeljük, mely során megtagadjuk magunktól azt, amit a legjobban szeretünk, és a kilók fogyása után visszatérünk a régi étkezési szokásokhoz, a mozgásszegény életmódhoz. Ezt hívjuk jojó-effektusnak.

A kardió és aerob edzés ezt elkerülheti, de csak megfelelő étrenddel együtt. Pontosan mi az aerob edzés? Ez egy olyan edzés, amelyet nagyon gyakran összekevernek a kardió edzéssel, mert a testzsír elvesztésében is hatékony. Ezért érdemes bevezetni a napi rituáléba, hogy gyorsan észrevehesd az első hatásokat.

Szervezetünk tökéletesen reagál egy ilyen keverékre. Szóval hogyan edz aerob módon? A lényeg a futás, de a lényeg az, hogy néhány percenként növeld a tempót, majd térj vissza a normál ritmusodhoz. Ekkor a szervezet a szokásosnál sokkal több kalóriát éget el, ezért olyan hatékony. Mindenképpen megéri az aerob edzést, hogy meg tudjuk őrizni a szép alakot.

Kardió edzés

Azok, akik szeretnének néhány centimétert zsugorodni és javítani az állapotukon, gondoljanak a kardioedzésre. Elég, ha hetente legalább 3-szor fél órát tornázol, változtatsz az étrendeden, és a hatás rövid időn belül jól látható lesz. Az edzéstervet úgy kell felépíteni, hogy szinte minden izom cselekvésre ösztönözve legyen.

A gyakorlatokat pulzusmérővel kell végezni. Még többet nyerünk, ha a kardió gyakorlatokat erőgyakorlatokkal kombináljuk. Akkor nagyszerű lehetőségünk van gyönyörű izmokat faragni. Az olyan eszközök, mint a stepper, a futópad, a kerékpár vagy a cross trainer, ideálisak lesznek kardioedzésekhez.

Fontos tudni, hogyan kell használni a berendezést. Szabadon változtathatjuk az eszközök nehézségi fokát, sebességét vagy magasságát. Ha nincs időnk vagy pénzünk a fitneszklubok óráira, akkor minden felszerelés nélkül is gond nélkül edzhetünk. A kardióedzés ezután lépcsőn futással, tánccal vagy CD-n vagy online videókon elérhető aerob gyakorlatokkal történik.

Hogyan gyakoroljunk intervall edzéssel

Az intervallum edzés jelenleg az egyik legjobb zsírégetési módszer. Nagyon rövid időn belül váratlanul jó eredményeket ad. A mérsékelt intenzitású gyakorlatról térjen át az igényesebb gyakorlatokra. például vegyük a futást. A 30 másodperces sprintet kétperces sétafutások tarkítják.

A test ezért sokkal nagyobb erőfeszítésre kényszerül, mint állandó tempójú edzéssel. A Tabata tökéletesen illeszkedik az intervallum edzéshez. Az edzés mindössze 5 percet vesz igénybe. A 20 percig tartó megerőltető erőfeszítést 10 másodperces szünet váltja fel. A Tabata formájában végzett gyakorlatok nagy lehetőségeket rejtenek magukban. Lehetővé teszik, hogy gyorsan megszabaduljon a maradék zsírszövettől.

Az intervallum edzés gyakorlatilag bármilyen típusú tevékenységre átvihető, például álló kerékpározásra. 30 másodpercet haladunk minél gyorsabban magasabb nehézségi szinten, és két percig mérsékelt tempóval pedálozunk. Az intervallum edzés a lehető legrövidebb idő alatt képes nagy eredményeket hozni.