2024-05-23

Az edzés kitartásra tanít

Nem csak az egészségért érdemes edzeni, hanem a jellemformálás jegyében is. Nem titok, hogy a sikeres embereknek nevezett egyének még mindig nagyon aktív emberek. Sokan közülük jóval korábban kelnek fel, mint a lakosság, csak azért, hogy gyakoroljanak. Edzés közben ellazulhatnak, a maguk módján rendezhetik a dolgokat, és a stresszel szembeni ellenállásukat is növelhetik.

A fizikai aktivitás is nagyon jó állóképességi edzés. Mind a jó alak kialakításához, mind az emberi tevékenység minden területén elért sikerhez szükséges. Ezért a különféle, általában csak metaforikus csúcsokat elért emberek példáját követve érdemes elkezdeni az edzéseket.

Bármit, még olyat is, ami igénytelen. Az a fontos, hogy valamiben folyton jobb legyél, mert ez bátorságot ad és az önbecsülésedet is emeli. Emellett értékes lecke a türelemből. És hasznos minden olyan ember számára, aki arról álmodik, hogy fejlődjön és saját képességei magasságaira emelkedjen.

Mely napokon a legjobb edzeni?

Általában van egy szabály, hogy hetente legfeljebb 3 alkalommal kell kemény edzést végezni. Mindezt azért, hogy a szervezet a hátralévő napokon regenerálódjon, pihenhessen. Ennek a normának a növelése nem segít semmit, mert ha a szervezetnek nincs ideje regenerálódni, akkor az edzés hatása nem lesz olyan gyorsan látható.

Ráadásul a fáradt test érzékenyebb a sérülésekre is. Mely napokon a legjobb edzeni? Hogyan állítsunk be egy ütemtervet? Általában az első edzésnap hétfő. Mindez azért, mert vasárnap pihenünk a legtöbbet és több erőnk van, így még egy munkában vagy egyetemen eltöltött hétfő sem tud túlságosan elfárasztani.

Ezt követően általában szerdán és pénteken javasolt az edzés. Mindezt azért, hogy kedden és csütörtökön pihenjen az edzés után, és lehetőséget adjon a szervezetnek a regenerálódásra. Sokan edzenek a kedd – csütörtök – szombat rendszerben is.

Nyaralás és edzés

A fekvési ünnep lassan a múlté. Az emberek elég hamar megunták, azt is észrevették, hogy az ilyen nyaralások után sokszor még fáradtabbak, mint indulás előtt. Éppen ezért egyre népszerűbb az aktív pihenés.

Az emberek hegyet másznak, kerékpárral szelik át az országot, vagy vízi sportokat űznek. Még azok is, akik luxusnyaralásra vágynak, legalább egyszer elhagyják üdülőhelyük privát strandját egy városnézés céljából. És még úgy is dönt, hogy felmászik a környék legmagasabb hegyére. A fizikai aktivitás számos előnnyel jár az egészségre nézve, ugyanakkor javítja a közérzetet.

Lehetővé teszi a kikapcsolódást is, ezért tökéletes nyaraláshoz. Érdemes a gyerekeket is elvinni hozzájuk, és már egészen kicsi koruktól megmutatni nekik, mit is jelent az egészséges életmód és a vidám nyaralás. Elmehetsz a világ végére, vagy maradhatsz az országban. Fontos, hogy kimozdulj otthonról, és kipróbálj valami újat, ami mindenekelőtt egy kis erőfeszítést igényel.