2024-06-20

Érdemes kiegészítőket vásárolni?

A magyarok nagyon szívesen szednek mindenféle tablettát, függetlenül attól, hogy kell-e rá vagy sem. Először is sok fájdalomcsillapítót szedünk, de egyéb gyógyszereket is. Gyakran alkalmazunk önmagunkban is antibiotikumot, ami nagyon bölcs lépés.

Ahányszor gyógyszert szedünk, olyan étrend-kiegészítőkhöz is nyúlunk, amelyek ellátják a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sajnos nem konzultálunk orvosainkkal ez ügyben, ami magunknak okozhat gondot.

Egyes vitaminok és ásványi anyagok túladagolása az egészség helyett számos problémát okozhat. Természetesen kis mennyiségű táplálékkiegészítő lenyelése nem árthat senkinek, de érdemes tanácsot adni, mielőtt gyógyszerészt vagy orvost választunk. Gyakran különböznek minőségben és tartalomban. A legjobb, ha csúcskategóriás kiegészítőkre fogadunk, amelyek a legértékesebb összetevőket és alapvető ásványi anyagokat tartalmazzák.

Miért van szükségük a sportolóknak tápanyagokra és kiegészítőkre?

Minden sportoló teste jelentős terhelésnek van kitéve. Edzés közben, sportversenyeken nemcsak kitartást és tehetséget, hanem kitartást is meg kell mutatnia. Különféle tápanyagok és kiegészítők segítik a versenyző szervezetének megfelelő felkészítését a fokozott erőfeszítésre.

Azonnal el kell mondani, hogy ezek nem azonosak a tiltott szteroidokkal. Okosan használva segíthetik a játékost, regenerálják az erejét, és támogatják a siker elérésében. Számos speciális tápanyag a sportolóknak segíti az izomtömeg építését és a zsírégetést. Érdemes azonban belátni, hogy az ilyen típusú intézkedések csak támogatják, és nem helyettesítik a szilárd képzést és a megfelelő felkészülést. Ha ésszerű mennyiségben veszik be őket, akkor nem kell aggódnia negatív hatásaik miatt.

Például a krómot tartalmazó étrend-kiegészítők jó ötlet. A króm befolyásolja a gyors anyagcserét és serkenti az anyagcserét. Természetesen az a legjobb, ha minél több krómtartalmú terméket eszünk, például darát, spárgát, tenger gyümölcseit, de időnként megfelelő krómot tartalmazó étrend-kiegészítőkkel is fenntarthatjuk magunkat.

Étrend-kiegészítők csak kivételes esetekben

Az étrend-kiegészítők koncentrált élelmiszer-összetevők, amelyek készítmény formájában kerülnek a szervezetbe, és a hiányok gyors pótlására szolgálnak. Úgy tűnik, hogy nagyon hasznosak, és tökéletesek a gyakran szegény étrendünkhöz. Akkor miért óvakodnak néha tőlük?

Talán azért, mert az étrend-kiegészítők nem kábítószerek, így nincsenek olyan szigorúan szabályozva, mint a gyógyszerek. Ennek az a hatása, hogy nem tudjuk, hogy a kiegészítők valóban működnek-e, és milyen mérhető hatást fejtenek ki. A táplálékkiegészítők állítólag segítenek, de néha tudtunkon kívül túlzásba eshetünk. Ha biztosak vagyunk benne, hogy bizonyos tápanyagok hiányoznak, és ezeket a tápanyagokat kiegészítőkkel szeretnénk pótolni, akkor nagy valószínűséggel sikeresek leszünk. Néha azonban a megérzésünk cserbenhagy bennünket, és olyan táplálékkiegészítőt veszünk be, amelyre nincs is igazán szükségünk.

Mindig fennáll annak a veszélye, hogy túladagolhatjuk a kiegészítőt, vagy nemkívánatos reakciókat vált ki. Tehát az étrend-kiegészítőket nem tekintjük csodaszerként az esetleges hiányosságokra. Használjuk őket mértékkel.