2024-05-23

Hogyan válasszunk kiegészítőket?

Kezdő sportoló vagy, és ki kell választanod a megfelelő kiegészítőt? A helyes kiválasztásához válaszolnia kell néhány kérdésre. Ez segít meghatározni, hogy milyen kondicionálóra van szüksége, milyen formában és mennyiségben. Először is meg kell határoznia, hogy milyen sportot űz.

Erő, erő-állóképesség vagy aerob sport? mennyi a súlyod? Mennyit szeretnél hízni (persze izmot, nem zsírt)? Mi a diétád? A piacon kaphatók olyan étrend-kiegészítők, amelyek támogatják az izomszövetek elégetését, megakadályozzák az izmok lebomlását, segítik az izomépítést, valamint pótolják a vitamin- és ásványianyag-hiányt.

Ha nem tudsz róla túl sokat, jobb, ha megkérdezed egy edzőtől vagy valakitől, aki már régebben edzett. Nehéz saját kezűleg kiválasztani a megfelelő kondicionálót. Az izolátum vagy a hidrolizátum lesz jobb az Ön számára? Miután megválaszoltad az edzéssel, testtömeggel és diétával kapcsolatos kérdéseket, és kitűzted a céljaidat, kiválaszthatod az Önnek legmegfelelőbb étrend-kiegészítőt, és először kis mennyiségben fogyaszthatod, hogy lásd, hogyan reagál a szervezeted.

A kiegészítők nem mindig jók

Nehéz olyan reklámblokkot találni, ahol ne lenne hely a lengyel piacon található számos étrend-kiegészítő egyikén. A lengyelek pedig készséggel hiszik, hogy hiányzik belőlük a vitaminok, magnézium, vas és egyéb összetevők. Ahelyett azonban, hogy diverzifikálnánk az étrendet, inkább étrend-kiegészítőkhöz nyúlunk. És a legrosszabb az, hogy akkor is csináljuk, amikor a szervezetnek nincs rá igazán szüksége – profilaktikusan.

Mielőtt táplálékkiegészítőhöz nyúlna, érdemes megbizonyosodni arról, hogy a szervezet valóban hiányos-e bizonyos vitaminokból és egyéb ásványi anyagokból. Miért? Egyszerű okból – feleslegük veszélyes a szervezetre, ha hosszú ideig fennáll. A következmények valóban súlyosak lehetnek – például az idegrendszer, a máj, a vese és sok más károsodása. Kiegészítőkre szükség van, de csak akkor, ha ésszerű módon nyúlunk hozzájuk, lehetőleg orvossal konzultálva, aki megállapítja, mi hiányzik és meddig pótoljuk a hiányt. Érdemes az étrendet is változatossá tenni, a kapszulák helyett.

Mielőtt a kiegészítőkhöz nyúlna

Szinte minden lengyel étrend-kiegészítőket használ – különböző típusú. Legalábbis ezt igazolják azok a statisztikák, amelyek Európa más országaihoz képest a legtöbb táplálékkiegészítőt vásárlók közé helyezik nemzetünket. És mit tudunk valójában róluk, azon kívül, amit az orvosok próbálnak elmondani? Nem sokat, különben nem használnánk olyan gyakran kiegészítőket.

Általában azt feltételezzük, hogy a vitaminok és egyéb tápanyagok, például a vas, a kalcium, a fehérje és a magnézium nagyon fontosak a szervezet számára, ezért minél többet eszünk, annál jobb. Hát nem. Minden egyes összetevőre bizonyos okokból bizonyos szabványok vonatkoznak. Mind a hiányuk, mind a feleslegük veszélyes. És néha még az utóbbi is veszélyesebbnek bizonyul, ha hosszú ideig fennáll – például károsíthatja a vesét vagy az idegrendszert.

Honnan szerezhető a tudás, ha szükség van a kiegészítésre? A legjobb, ha belgyógyászhoz fordul. Interjú vagy kutatás alapján eldönti, hogy egy komponenst kell-e kiegészíteni vagy sem.