2024-06-20

Vitaminok és a sportolók étrendjének kiegészítése

Sok szakértő tagadja, hogy a vitaminok fontos részét képezik a sportolók étrendjének. Maguk az oktatók és táplálkozási szakértők azonban hangsúlyozzák, hogy megfelelő mennyiségük a szervezetben nemcsak az edzés, hanem a szervezet regenerációs folyamatainak megfelelő lefolyásához is szükséges.

A vitaminok felelősek többek között a véralvadásért, de az izmok és ízületek megfelelő működéséért is. Hiányosságaik hibás működéshez vezethetnek e rendszerek működésében, és fájdalmas zúzódásokat és sérüléseket okozhatnak. A sportoló napi étrendje és a megerőltető fizikai megerőltetés miatt előfordulhat, hogy a sportoló személy szervezetének tápanyagszintje nem elegendő.

Ilyen helyzetekben javasolt a megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztása és azok rendszeres pótlása. Ilyen kiegészítők lehetnek vitaminokban, kalciumban, vasban, ásványi sókban és nátriumban gazdag termékek. Az étrend-kiegészítés az izzadás következtében elveszett bizonyos összetevők kiegészítésének módja is. Az étrend-kiegészítők ésszerű használatát az orvosok is javasolják.

A test hidratálása és folyadékpótlás

A sportolók teljes körű italkínálattal rendelkeznek, amelyek hatékonyan hidratálhatják szervezetünket. A legtermészetesebb természetesen a víz, de megerőltető fizikai igénybevételkor nem tölti be a legfontosabb funkciót – nem ad értékes tápanyagokat és elveszett mikroelemeket.

Ki lehet egészíteni az italokat a sportolók számára oly szükséges tápanyagokkal? Természetesen! A sportolóknak a test folyadékpótlása során emlékezniük kell néhány alapvető szabályra. Fontos szem előtt tartani, hogy a folyadékok megfelelő mennyiségű tápanyagot (nátrium, szénhidrát) tartalmaznak a szervezet hidratálása során.

Lehetnek már az elfogyasztott termékben (pl. izotóniás italokban), vagy külön is a szervezetbe juttathatók. Ebben mind a vízben oldott pezsgőtabletta, mind a klasszikus, lenyelésre alkalmas kapszulában lévő étrend-kiegészítők segítenek. Az ilyen típusú étrend-kiegészítők elsősorban a gyógyszertárakban, de sportboltokban, edzőtermekben is megtalálhatók.

Kiegészítők és tápanyagok

A sportolók minden nap fizikai erőfeszítésnek vannak kitéve, ami elsősorban a rendszeres edzés eredménye. Függetlenül attól, hogy milyen tudományágat edzenek, szervezetüknek speciális, az egyéni igényekhez szabott étrendre van szüksége. Gyakran előfordul, hogy a normál étrend egyáltalán nem elegendő a megfelelő tápanyag- és mikrotápanyag-adag biztosításához.

Ilyen helyzetekben a táplálkozási szakértők és az oktatók étrend-kiegészítők és tápanyagok használatát javasolják. Fő feladatuk, hogy a szervezetet ellássák a hiányzó összetevőkkel: elsősorban fehérjével, szénhidráttal, vitaminokkal és nátriummal is. A táplálékkiegészítők szedése egyben lehetőség a sérült izomrostok újjáépítésére is.

A tápanyagokat a sportboltokban és edzőtermekben lehet megvásárolni, az étrend-kiegészítőket az élelmiszerboltokban és a gyógyszertárakban lehet kapni. Étrend-kiegészítés esetén érdemes dietetikussal, edzővel konzultálni, mert az egyes sportágakban más-más pótlási időpontra lehet szükség. Ez lehet reggeli, edzés előtti vagy utáni időpont, vagy este.