2024-06-20

Karcsúsító kiegészítők (élelmi rost)

A sportolók számára nagyon népszerű tápanyagok közé tartoznak a fogyást támogató tápanyagok. Nagyon sok van belőlük a piacon. Ezek többek között élelmi rostot, L-karnitint, kitozánt, krómot, koffeint vagy zöld tea kivonatot tartalmazó készítmények.

A közelmúltban, az összetevő tulajdonságainak növekvő ismertsége miatt, az élelmi rost-kiegészítők különösen népszerűek. Nemcsak a karcsúsítást segíti elő, hanem pozitívan hat a szervezetünkben zajló folyamatokra, elsősorban az anyagcsere folyamatokra. A rostok képesek felszívni a vizet.

Segíti az egészséges bélflóra fenntartását is. Ennek köszönhetően egyensúlyba hozhatja a vér koleszterin- és trigliceridszintjét. Fontos, hogy azok számára, akik diétáznak, a rostok nem teszik lehetővé a glükóz túl gyors felszívódását, és jóllakottság érzését adják. Antioxidánsként is működik, kisöpri a beleinkből mindent, ami felesleges és rendkívül mérgező.

A zsírégetést támogató tápanyagok

Azok, akik karcsú alakról és szép alakról álmodoznak, általában a diétán és a mozgáson kívül táplálék-kiegészítőkhöz is nyúlnak. Leggyakrabban ezek olyan tápanyagok, amelyek elősegítik a zsírégetést. Az ilyen típusú termékek összetevői nagyrészt természetes állati vagy növényi eredetű készítmények.

Legtöbbjük többek között olyan anyagokat tartalmaz, mint az efedrin, kitozán, piruvát, HCA. Sok ilyen típusú termék koffeint is tartalmaz. Mindezen összetevők feladata elsősorban a szervezet stimulálása, nagy adag energiával való ellátása. Ezért ezek szedésének csak akkor van értelme, ha rendszeres, intenzív edzésre gondolunk.

Nekik köszönhetően több energiánk és lelkesedésünk van, nem fáradunk el olyan hamar, edzéseink is hatékonyabbak lesznek. A tápanyagokban található számos anyag az éhségérzetet is csillapítja, és pozitívan hat az anyagcsere folyamatokra. A végeredmény a felesleges zsírtartalékok megszabadulása.

Szénhidrát-kiegészítők sportolóknak

A szénhidrátok szerepe a szervezet energiaellátása – emésztésük után a máj glükózzá alakítja át. Hiányuk nem csak az állóképesség, hanem az izomtömeg csökkenését is okozza, ugyanis ilyen helyzetben a fehérjékből nyerik az energiát.

Amikor a szervezetnek sokkal több energiára van szüksége, pl. sportolóknál, sokkal nagyobb mennyiségben kell szénhidrátot szállítani. A napi étrend miatt ez nem mindig lehetséges. A sportolók szénhidrát-kiegészítőket használnak, amelyek sportboltokban és edzőtermekben kaphatók.

A szénhidrát-kiegészítők rendszeres fogyasztása elsősorban a szervezet energiaellátásához, ezáltal a mozgás intenzitásának és a szervezet hatékonyságának növeléséhez járul hozzá. A fehérjéket a megfelelő mennyiségű szénhidrát is védi. A szénhidrát-kiegészítők edzés előtt, edzés közben és annak befejezése után is fogyaszthatók. Az ilyen típusú étrend-kiegészítők szedését orvosával kell egyeztetni.