2024-06-20

Melyek a D-vitamin típusai, és van-e különbség?

A D-vitamin pótlása széles körben javasolt, mivel a táplálékból adódó nehézségek miatt nehéz megfelelő mennyiséget biztosítani, valamint Lengyelország általános elhelyezkedése miatt. A D-vitamint főként a napfény és az egész szervezet kitettsége állítja elő, a földrajzi fekvés és az életmód miatt pedig nem lehet egész évben az ajánlott mennyiségben előállítani. Az viszont látható, hogy a D-vitaminnak többféle típusa van, érdemes utánajárni, hogy van-e különbség?

Milyen fajtái vannak a D-vitaminnak?

Az étrend-kiegészítőkben található D-vitamin sokféle formában elérhető, és érdekes módon gyakran tartalmazhat különféle olajokat stb. Nem kell félni tőlük, jelenlétük pedig abból adódik, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, így Ez egy olyan eljárás, amelynek célja a D-vitamin felszívódásának javítása. A legfontosabb azonban, hogy találkozhatunk:

  • D2-vitamin (ergokalciferol) – ez van a legnagyobb hatással az emberi csontrendszerre, mivel a becslések szerint közel 40%-kal csökkenti a törések kockázatát. Felelős a gyermekek csontjainak és fogainak kialakulásáért, azok sűrűségéért és mineralizációjáért stb.
  • D3-vitamin (kolekalciferol) – ez a típusú D-vitamin a csontrendszerre is hatással van azáltal, hogy pozitívan befolyásolja a foszfor-kalcium egyensúlyt. Pozitív hatással van az immunrendszerre, a neuromuszkuláris koordinációra, az ideg- és anyagcsererendszerekre stb.

Tehát melyik D-vitamint érdemes választani? Érdekes módon mindkét D-vitamin hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és számos folyamatot befolyásol az emberi szervezetben. A választás tehát inkább kozmetikai, mint alapvető. Arra is érdemes figyelni, hogy Európában a D3-vitaminnal való kiegészítés népszerűbb, míg Észak-Amerikában sokkal gyakrabban választják a D2-vitamint. A D-vitamin típusának közvetlen kiválasztását azonban mindig orvossal kell egyeztetni, aki számos változó alapján kiválasztja a legmegfelelőbb étrend-kiegészítőt.

A legmegfelelőbb D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő keresésekor érdemes kihasználni az SFD áruház kínálatát. Számos változatban kapható, K2-vitaminnal kombinálva is, ami javítja a D-vitamin felszívódását. Ez azt jelenti, hogy mindenki kiválaszthatja a helyzetének legmegfelelőbb kiegészítőt.

Milyen D-vitamin adagot válasszunk?

A D-vitamin adagját mindig egy orvossal konzultálva kell megválasztani, aki figyelembe veszi többek között aktuális vitaminszint, életkor, évszak, étrend, életmód stb. Mindezek határozzák meg a bevenni kívánt adagot, és ez lesz a legmegfelelőbb az Ön egészségének. Vannak azonban népszerű „villái” a D-vitamin egységeknek, amelyek például az életkor alapján ajánlott átlagos adagot képviselik. Ily módon a következőket lehet megkülönböztetni:

  • Csecsemők és újszülöttek – 400/600 NE / nap,
  • Gyermekek (1-10 éves korig) – 600/1000 NE / jó,
  • Serdülőkorban, serdülőkorban (11-18 éves) – 800/2000 NE / nap,
  • Felnőttek (19-65 év) – 800/2000 NE / nap,
  • Idősek 75 éves korig – 800/2000 NE / nap,
  • Idősek 75 éves kor után – 2000/4000 NE / nap.

Érdekes módon a bőrtípustól, az olyan betegségektől, mint például az elhízástól függően, illetve a terhesség és szoptatás ideje alatti nők számára is eltérő adagok javasoltak egy adott időszakban. Ráadásul az ajánlott adagok tartománya is nagy eltérést mutat, ez csak azt mutatja, hogy a kiegészítőkkel mindig érdemes orvoshoz fordulni.

Ráadásul a D-vitamin és mindenféle egyéb étrend-kiegészítő és tápanyag esetében nagyon fontos a származási forrásuk. Mindig válasszon bevált cégeket és márkákat, és vásároljon termékeket a hivatalos forgalmazásból. Az adott készítményeknek nagyon sokféle változata létezik, így mindenki talál magának valót. Ezt tökéletesen bizonyítja többek között az SFD áruház kínálata, amely különféle típusú étrend-kiegészítőkben és tápanyagokban gazdag változatos változatokban.