2024-06-20

A súlygyarapodást támogató tápanyagok

A tömegkiegészítők vagy a tömegnövelők fehérjék, zsírok és szénhidrátok keverékei, amelyek felgyorsítják az izomépítést és a tömegnövekedést. Először is táplálják az izmokat, és folyamatosan ellátják őket a legfontosabb építőanyagokkal. Ezenkívül a szénhidrátok energiát adnak az egész szervezetnek.

A tömegkiegészítők főként olyan emberek számára készültek, akik erős és erő-állóképesség sportokat, például testépítést és súlyemelést űznek. Kényelmes kiegészítői az étrendnek, ha nem tudjuk biztosítani a szervezetet a nap folyamán az összes izomtömeghez szükséges építőanyaggal, vagy nem biztosítunk belőlük elegendő mennyiséget.

Ugyanakkor növelik az izmok állóképességét és hatékonyságát anélkül, hogy károsítanák őket. Érdemes azonban észben tartani, hogy a testsúlyodnak és edzéstípusodnak megfelelő tápanyagot kell kiválasztanod. Ellenkező esetben több kárt okozhat, mint hasznot. A legjobb, ha konzultál egy jó edzővel. Tömegkiegészítőket kell használni az edzés és a megfelelő étrend kiegészítésére.

Tápanyagok és szobor építése

Az intenzív vagy hosszan tartó edzések általában radikális testzsírveszteséggel járnak, ezáltal súlycsökkenést és „soványodott” test benyomást keltenek. Ezt nevezik redukciós szakasz. A monoton étrendben nem találunk gyümölcsöt vagy sok zöldséget, ami azt jelenti, hogy nem tudjuk sok szükséges mikrotápanyaggal ellátni a szervezetet.

Ebben az esetben jó ötlet lesz kondicionálókhoz nyúlni. Ezek pótolják a hiányosságokat és energiát adnak nekünk. Sok belőlük van a piacon, ezért ki kell választani a megfelelő kiegészítőt az edzéshez. Érdemes tapasztalt emberekkel konzultálni. Többféle ilyen kondicionáló létezik. Többek között ezek izolátumok és hidrolizátumok. Az előbbiek többnyire olyan fehérjék, amelyek mentesek a felesleges zsíroktól és szénhidrátoktól.

Ez utóbbiak is fehérjék, de előemésztettek. Mindkét típust gyorsan megemészti és felszívja a szervezet, így edzés előtt és után is nyúlhatsz hozzájuk. Vannak antikatabolikus táplálékkiegészítőink is, amelyek megakadályozzák az izomleépülést. Érdemes olyan kondicionálót beszerezni, amely védi izmainkat és támogatja a súlygyarapodást.

Univerzális fehérje-kiegészítők

A fehérje-kiegészítők olyan készítmények, amelyeket testépítőknek és olyan embereknek szánnak, akik gyorsan szeretnének izomtömeget gyarapítani. Kiváló minőségű fehérjéket tartalmaznak, mint például tejsavófehérje-izolátum, tejsavófehérje-koncentrátum, tojásfehérje, tejfehérje vagy szójafehérje, amelyek elősegítik az izomzat építését és regenerálódását megerőltető edzés után. Ezenkívül a testépítőknek szánt fehérje-kiegészítők antikatabolikus tulajdonságokat mutatnak, és támogatják az izom anabolizmusát.

Minden sportoló étrendjében nélkülözhetetlen fehérje a tejsavófehérje, a kazein és a tojásfehérje. Legfőbb különbségük a felszívódás sebessége, így a sportolóknak szánt fehérje-kiegészítők gyorsan és lassan felszívódó fehérjéket is tartalmaznak.

Az izomtömeget növelő fehérje-kiegészítők nem csak a hivatásszerűen edzenek, hanem azok számára is fontosak, akik szabadidős sportot űznek. A tápanyagokban található fehérje az izmok alapvető építőköve. Növekedésük és regenerációjuk folyamatában használják.