2024-07-14

Miért érdemes a sportolóknak étrend-kiegészítőket használni?

Valószínűleg az egyik első információ, amely eljut a kezdő sportolókhoz, különösen a testépítőkhöz, a speciális tápanyagok és étrend-kiegészítők használatának szükségessége. De tényleg szükség van rájuk? Miért tartják fenn magukat a sportolók ilyen előkészületekkel?

Kezdjük azzal a ténnyel, hogy nehéz egyértelmű és biztonságos eredményeket elérni az izomtömeg növekedését okozó fehérje-kiegészítők használata nélkül. Elég gyorsan lezajlik, és biztonságos a szervezet számára. A testépítő szervezetének olyan nagy fehérjeigénye van, hogy azt tápanyagok támogatása nélkül lehetetlen betölteni.

Azt is meg kell említeni, hogy a kiegészítők olykor olyan kiegészítők is, amelyek különféle vitaminokkal és tápanyagokkal látják el a szervezetet – ezt a szerepet elsősorban a tömegnövelők, azaz a fehérje-szénhidrát kiegészítők töltik be. Ez nem minden, amit a táplálékkiegészítők használatával érhetünk el – a szervezet hatékony és gyors regenerációja, beleértve az izmokat, és a további és hosszabb edzésekhez szükséges energiapótlás csak a legfontosabb ezek közül.

A tökéletes sportkondicionáló

A kreatin a sportdiéták egyik legnépszerűbb kiegészítője. Ennek az az oka, hogy az izomszövet természetes összetevője, és részt vesz az izomösszehúzódást okozó kémiai változásokban. A szervezetben a kreatint a glicin metabolizmusa állítja elő. A kreatint több mint 50 éve használják legális és biztonságos anabolikus szerként.

A kreatint tartalmazó készítmények tökéletesen javítják az állóképességet és az erőt, gyors és nagy izomnövekedést okozva. Az izmok szó szerint egyik napról a másikra nőnek. A kreatin különösen ajánlott erősportokhoz és testépítéshez, mert itt nagyon kívánatos a nagy izomnövekedés. A kreatint alaposan tesztelték, és kiderült, hogy nem okoz mellékhatásokat.

Viszonylag olcsó is. A kreatint sokáig lehet szedni, és nincs rossz hatással a szervezet működésére. Főleg úgy fejti ki hatását, hogy stimulálja az izmokat tömeg és erő növelésére. Ennek hatására nő a szervezet hatékonysága, ami hosszabb és hatékonyabb edzést tesz lehetővé, sokkal jobb hatást adva.

A fehérje-kiegészítők elengedhetetlenek a vegetáriánus sportolók számára

A fehérjék nagyon fontosak egy sportoló fejlődéséhez. Ez a szervezet alapvető építőköve. A fehérjéket kiegyensúlyozott étrendben kell biztosítani, hogy a szervezet nitrogénháztartása kiegyensúlyozott vagy pozitív legyen. Az ilyen nitrogénegyensúly lehetővé teszi az izomtömeg fenntartását vagy növelését.

Az erősportot és testépítést űzőknek mindenképpen több fehérjét kell fogyasztaniuk, mert ezeken a szakágakon az izomtömeg növekedése különösen kívánatos. Táplálékuk legyen gazdag állati és növényi fehérjében. A legjobban és leghatékonyabban felhasznált állati fehérje, amely magas tápértékkel rendelkezik, és ennek kell a sportolók étrendjének alapját képeznie.

A nagy mennyiségű növényi, nem pedig állati eredetű fehérje fogyasztása hiányosságokhoz vezethet. Ezután el kell gondolkodni azon, hogy a hiányt fehérje-kiegészítőkkel pótoljuk. A fehérje-kiegészítők szintén jó módszer az edzés utáni fehérjeveszteség pótlására. Jelenleg a piacon a kifejezetten sportolóknak szánt fehérjekészítmények igen széles választéka található.