2024-05-23

Milyen tápanyagokat kell tartalmaznia egy jó multivitaminnak?

A multivitaminok, amelyeket gyakran vitaminkomplexnek vagy több összetevőből álló kiegészítőnek is neveznek, népszerű étrend-kiegészítő, amely ma már szinte minden üzletben kapható. Ezt a fajta készítményt nagyon különböző okok miatt használják, mint például fáradtság, legyengült immunitás, betegség utáni felépülés stb. De vajon mindig jó ok a multivitamin fogyasztása? Sőt, az ilyen típusú étrend-kiegészítők sokasága azt jelenti, hogy számos különböző összetételben is elérhetők, amelyek egyáltalán nem mindig megfelelőek bizonyos típusú tünetek esetén. Érdemes tehát megnézni, mit tartalmazzon egy megfelelő multivitamin.

Mitől jó egy multivitamin készítmény?

A multivitamin jó összetétele elsősorban az, amely nem tartalmaz egymást kizáró anyagokat. Mik ezek? A multivitaminok legnépszerűbb és egymást kizáró kombinációi például a kalcium, a cink, a vas és a magnézium. Ez nem jelenti azt, hogy ezeket az ásványi anyagokat nem lehet egyszerre pótolni, lehet, sőt bizonyos esetekben kell is, de nem egyszerre.

A második fontos dolog, hogy a multivitaminok ne tartalmazzanak gyenge minőségű és az emberi szervezet által rosszul felszívódó összetevőket. Ezek elsősorban magnézium- és cink-oxidok stb.

Mindez azt jelenti, hogy a piacon elérhető többkomponensű készítmények jelentősen csökkennek, és a választás sem lesz olyan nehéz. Most érdemes megnézni, hogy milyen anyagokra érdemes figyelni a multivitaminokban. Természetesen ez nagyban függ az adott helyzettől, és az kell, hogy megszabja, milyen tápanyaghiányok figyelhetők meg. Meg lehet azonban jelölni azokat, akiknél nagyon gyakran jelentkezik hiány a különféle tevékenységek következtében. Lesznek:

 • D-vitamin,
 • Magnézium,
 • Vas,
 • C vitamin,
 • B vitamin,
 • K vitamin,
 • Kalcium,
 • Kálium.

A fenti tápanyagokban gazdag, többféle változatban kapható, több összetevőből álló készítmények megtalálhatóak az SFD üzletében. Számos különféle vitaminkomplex áll rendelkezésre, így mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb összetételű multivitamint.

Milyen esetekben javasolt a multivitaminok használata?

Míg a multivitaminokat sokan használják, ez nem jelenti azt, hogy mindig indokolt. Természetesen választhat a több összetevőből álló készítmény fogyasztása mellett is abban az esetben, ha korábban sok tápanyag kiürült a szervezetből, de valóban csak a megfelelő minőségű multivitamin segít. Ezenkívül előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az orvos egyszerűen előírja a multivitamin használatát, és ez egy példa a vitaminkomplex jogszerű használatára. Milyen esetekben javasolt leggyakrabban multivitamin alkalmazása?

 • Betegség után – a szervezet gyakran legyengül, sokféle tápanyag hiányzik, ezért a megfelelő étrend mellett ajánlott elkezdeni a multivitamin pótlást, hogy gyorsan visszatérhessen a betegség előtti állapot. Ez is összefügg az immunitás növelésének vágyával.
 • Étvágytalanság miatt – főleg idős emberekkel szemben. Egy bizonyos életkorban a szervezet kissé másképp működik, és úgy tűnik, már nem kell annyiszor enni. Ez nyilvánvalóan hiba, és a csökkent étvágy oka lehet számos vitamin és ásványi anyag hiánya.
 • Gyógyulási időszak – különösen sérülések vagy műtétek után. Ez egy betegség utáni állapothoz hasonló. Számos hiányosság lehet a szervezet eltérő munkája, stb. miatt. Ilyenkor érdemes multivitaminhoz nyúlni, hogy gyorsan helyreállítsuk a tápanyagszintet.

Érdemes azonban emlékezni arra, hogy ha valamelyik tápanyagból, például D-vitaminból vagy vasból hiány van, akkor mindenképpen érdemesebb egy dedikált étrend-kiegészítőhöz nyúlni, amely egyszerűen a lehető leggyorsabban megszünteti a hiányt. Az SFD üzletében mindenféle étrend-kiegészítő és tápanyag széles választéka található, így könnyedén megtalálhatja az adott helyzetben legkívánatosabb készítményt.