2024-06-20

Milyen vitaminokat érdemes szedni egész évben, és mire kell emlékezni a pótlás megkezdése előtt?

A vitaminok és ásványi anyagok egyaránt nélkülözhetetlenek az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Érdemes azonban megtalálni az ún az arany középút, mert a különféle tápanyagok túlzott mennyisége éppoly káros lehet, mint azok hiánya. Ezért a táplálékkiegészítés megkezdése előtt az abszolút alapot a vizsgálatoknak és az orvosi tanácsoknak kell képezniük, még akkor is, ha „csak” vitaminokról van szó. Mint kiderült, túlzásuk káros lehet az emberi szervezetre is. Hiszen vannak olyan vegyületek, amelyek szedését egész évben javasolják az orvosok, az adott vitamin állapotának ellenőrzését pedig csak néhány havonta. Érdemes egy pillantást vetni ezekre a vitaminokra, de először érdemes megjegyezni, mi az elsődleges forrásuk.

Az étrend a szervezet tápanyagellátásának alapja

A megfelelő működéshez szükséges összes tápanyag hiányának leküzdésének legbiztosabb módja mindig a megfelelően kiegyensúlyozott étrend. Bármi legyen is a helyzet, mindig érdemes dietetikushoz fordulni, és olyan táplálkozási tervet készíteni, amely többek között a hiányosságokat is megszünteti. vitaminok. Miért olyan fontos? Az emberi szervezet bizonyos anyagok iránti igényének szintje számos különböző változótól függ, mint például:

  • a fizikai aktivitás mértéke,
  • jelenlegi egészségi állapot,
  • krónikus betegségek,
  • kor.

Ezek csak példák, amelyek azt mutatják, hogy mindig érdemes orvoshoz vagy dietetikushoz fordulni, mielőtt elkezdené a pótlást, például egy adott vitamint. Csak akkor, ha a táplálkozási terv nem képes kielégíteni bizonyos tápanyagok szükségleteit, akkor az orvosok és a táplálkozási szakértők úgy döntenek, hogy az adott helyzet összes változóját figyelembe véve speciális étrend-kiegészítőket írnak fel a betegeknek.

Az ilyen kiegészítés lehetővé teszi, hogy biztonságban maradjon, és egyszerűen megfelel a szervezet egészségének. Sőt, ezzel összefüggésben az is fontos, hogy az étrend-kiegészítők és tápanyagok hivatalos, bizonyított forrásból származzanak. Az SFD áruház kínálatában különféle összetételű és változatos vitaminok és vitaminkomplexek találhatók. Ennek eredményeként mindenki választhat olyan étrend-kiegészítőt, amely csak azokat a vitaminokat tartalmazza, amelyek az adott helyzetben hiányosak.

Vitaminok, amelyeket leggyakrabban egész évben kell bevinni

Nehéz meghatározni egy univerzális vitaminkészletet, amelyet minden embernek egész évben be kell vennie. Azonban kísértést érezhet azon vitaminok feltüntetésére, amelyeket gyakran kiegészítenek. Milyen vitaminokról beszélünk?

  • D-vitamin – az ún a hiányok királynője. Úgy gondolják, hogy a lakosság túlnyomó többségének problémái vannak a szervezet D-vitamin szintjével, és számos fontos folyamatért felelős. Mindez annak köszönhető, hogy fő forrása a napsugárzás, és még akkor is, ha a megfelelő termelésének feltételei adottak, az idő nagy részét zárt térben töltik. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő kiegészítés egyszerűen szükséges.
  • C-vitamin – befolyásolja a szervezet immunitását, nélkülözhetetlen számos folyamatban, így a kollagén képződésében, befolyásolja a fogak és az íny állapotát, stb. Az egyik leggyakrabban szedett vitamin, de a pótlásával óvatosan kell bánni. Feleslege (átlagosan több mint napi 1g) jelentősen befolyásolja a vizelet savasságát, ezáltal elősegíti a vesekőképződést.
  • B-vitaminok – a vízben oldódók közül a B-vitaminok csoportja a legnagyobb mennyiségben. Érdekes módon az emberi szervezet nem alkalmazkodott a feleslegük tárolására, ezért nagyon fontos, hogy egész évben naponta vegyék be őket. Érdemes azonban emlékezni arra, hogy az élelmiszerekben előfordulnak, ezért indokolatlan esetben nem biztosíthatók.

Mindenféle vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot, amelyet étrend-kiegészítők és tápanyagok formájában kell bevinni, biztonsági okokból mindig hivatalos forrásból kell beszerezni. Ilyenkor érdemes odafigyelni az SFD áruház teljes kínálatára, mely étrend-kiegészítőkkel és tápanyagokkal rendelkezik, a megfelelő működéshez szükséges összes tápanyagot tartalmazza.