2024-06-20

Egészséges az ashwagandha?

Amikor egy növény vagy anyag rendkívül népszerűvé válik, és szuperlatívuszokban beszélnek róla, sokan elkezdenek tájékozódni arról, hogy egészséges és biztonságos-e az emberi szervezet számára. Ugyanez a helyzet az ashwagandhával is, amely iránt jelenleg elég nagy az érdeklődés. A Welcome Sluggish olyan növényként kerül bemutatásra, amely általában támogatja a szervezetet, javítja a fizikai erőnlétet és csökkenti a stresszt. Hiszen Indiában évezredek óta használják, tehát nem lehet káros. Érdemes azonban átgondolni, hogy milyen ellenjavallatok vannak a használatához, és vannak-e ilyen ellenjavallatok?

Az ashwagandha tulajdonságai

Érdemes azzal kezdeni, hogy az ashwagandha valójában milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Nem azokról van szó, amelyeket ennek tulajdonítanak és találgatási fázisban vannak, hanem azokról, amelyek bizonyos mértékig valóban beigazolódnak. Ezért érdemes azzal kezdeni, hogy például étrend-kiegészítők céljára mind a gyökér, mind az ashwagandha gyümölcsöt használják. Mi célból? Érdemes különbséget tenni a növény e két része között, mert kissé eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek – mi?

  • Ashwagandha gyökér – tartalmazza az ún glikovitanolidok. Felelősek az adaptogén hatásért, azaz segítik a szervezetet a stresszhez való alkalmazkodásban, de a szervezetben a homeosztázis (egyensúly) fenntartásáért is.
  • Az ashwagandha (a növény föld feletti része) termései – itt az ún anolidokkal. Ezek felelősek az antibakteriális tulajdonságokért, és rákellenes tevékenységnek is számítanak.

Ez egy rövid és nagyon tömör áttekintés az ashwagandha birtokairól. Ezen az alapon nem meglepő, hogy folyamatosan növekszik a népszerűség, és egyre többet használják. Érdekes módon a kemoterápia során általában is segíthet a szervezetnek a rák elleni küzdelemben.

Az ashwagandha széleskörű felhasználása azt eredményezte, hogy egyre több különféle étrend-kiegészítő és tápanyag létezik, amelyek tartalmazzák. Érdemes azonban gondoskodni arról, hogy a készítmény hivatalos forgalmazásból, például SFD boltból származzon. Az ashwagandhához kapcsolódóan széles kínálattal is rendelkezik, és a cég sok éves tevékenysége azt mutatja, hogy bizonyítottan és biztonságos étrend-kiegészítők és tápanyagok gyártója.

Van-e ellenjavallat az ashwagandha használatának?

Az ashwagandha használatának közvetlen ellenjavallatairól még nem számoltak be. Vannak azonban bizonyos szabályok, amelyek a legtöbb ilyen típusú anyagra vonatkoznak, amelyeket be kell tartania. Ez növeli a test egészségének biztonságát. Először is, ne éljen vissza egy adott kiegészítővel, és óvatosan használja.

Ezenkívül vannak bizonyos emberek csoportjai, akiknek nem szabad ashwagandhát használniuk betegségek, állapotok vagy gyógyszerek miatt. Ide tartoznak azok, akik nyugtatót és altatót szednek, terhes és szoptató nők, valamint ha Ön epilepszia-kezelésben részesül. Ezenkívül gyermekek számára nem ajánlott. Ezek tipikus embercsoportok, akiknek szintén nem ajánlott más étrend-kiegészítőket használni. Természetesen, kivéve azokat a helyzeteket, amikor az orvos tápanyag-kiegészítést ír elő.

Ezért arra a következtetésre juthatunk, hogy az ashwagandha, mint a többi ilyen növény, ugyanolyan biztonságos és egészséges. Mi több, érdekes tulajdonságai vannak, amelyeket nehéz figyelmen kívül hagyni. A lomha üdvözlésnek is érdekes kombinációi vannak más tápanyagokkal, mint pl az SFD boltban. Étrend-kiegészítők és tápanyagok széles skáláját tartalmazza, beleértve az ashwagandhához kapcsolódó elemeket is.