2024-06-20

Többkomponensű készítmények mire kell figyelni?

A több összetevőből álló készítmények, és ebben az esetben multivitaminnak vagy vitaminkomplexnek is nevezik, népszerű étrend-kiegészítők, amelyek még egyes élelmiszerboltokban vagy szupermarketekben is megtalálhatók. Nagyon gyakran kapszula, por vagy vízoldható tabletta formájában kaphatók. Sok helyen lehet találkozni nagyon eltérő összetételű többkomponensű készítményekkel, melyeket nem, életkor, fizikai aktivitás, vagy adott tápanyag hiánya alapján meghatározott más befogadói csoportoknak szánnak. Érdemes azonban egy pillantást vetni erre a táplálékkiegészítő csoportra, hogy megnézzük, mi a legfontosabb egy többkomponensű készítmény vásárlásakor.

Mit tartalmaz egy multivitamin?

Már az elején érdemes odafigyelni az abszolút alapra, vagyis arra, hogy mit tartalmaznak a többkomponensű készítmények. Bár multivitaminnak vagy vitaminkomplexnek nevezik őket, nem ezek az egyetlen összetevők az ilyen típusú kiegészítőkben. Ezért érdemes megemlíteni a két leggyakoribb tápanyagcsoportot, nevezetesen a vitaminokat és az ásványi anyagokat.

Mely vitaminok találhatók leggyakrabban a több összetevőből álló készítményekben?

 • C vitamin,
 • D-vitamin,
 • B-vitamin,
 • K vitamin,
 • E vitamin.

Ásványi anyagok esetében azonban az egyik leggyakrabban használt multivitamin:

 • Kalcium,
 • Kálium,
 • Magnézium,
 • Cink,
 • Vas,
 • Foszfor,
 • Réz,
 • Jód.

Azonban nem ezek az egyetlen anyagok, amelyek a többkomponensű készítményekben találhatók. Nagyon gyakran találkozhatunk különféle kivonatokkal is, például keserűnarancsból, guaránából, csalánból, olyan savakkal, mint a folsav, alfa-liponsav, omega-3 zsírsavak, valamint Q10 koenzim stb. Ez teszi a multivitamin összetételét igazán vonzó..in. a test egészsége érdekében.

Az SFD áruház érdekes és széles választékban kínál gazdag összetételű, több összetevőből álló készítményeket, így ha a megfelelő multivitamint keresed magadnak, érdemes odafigyelni rá.

Mire kell emlékezni a multivitaminokról?

Kétségtelen, hogy a multivitaminok nagyon gazdag és érdekes összetételűek. Sokan nagyon gyakran szedik őket teljesen más okokból. Ha az egészséges táplálkozást, életmódot, alváshiányt stb. szeretné pótolni. Azonban ne feledje, hogy az étrend-kiegészítő csak a megfelelő étrend kiegészítésére szolgál, nem helyettesítésére.

Sőt, ennyi anyag egy kis tablettában a mennyiségük rovására lehetséges. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb vitaminkomplex nem elégíti ki a napi szükségletet a benne lévő összes anyag tekintetében. Egy megfelelően kiválasztott többkomponensű készítmény azonban valóban javíthatja például a közérzetet vagy az általános immunitást. Ez gazdag összetételüknek köszönhető, de csak akkor, ha kiegészítik a megfelelően kiegyensúlyozott étrendet.

Ha azonban egy adott helyzetben nagy hiányosságok lépnek fel bizonyos tápanyagokból, akkor érdemesebb egy erre a célra szolgáló készítményt választani, amely például egy vagy két hiányos anyagot tartalmaz. Az ilyen típusú étrend-kiegészítők sokkal nagyobb dózisban tartalmaznak bizonyos anyagokat, így valóban befolyásolhatják azok szintjét a szervezetben. Az SFD áruházban étrend-kiegészítők és tápanyagok széles választéka található, ahol mindenki megtalálja a számára megfelelő készítményt, a hiányosságok megszűntével pedig egy többkomponensű készítményhez nyúlhat.