2024-04-30

A keményedés az egészség alapja

Rossz időben is megéri kimenni a szabadba, friss levegőt szívni és egy kicsit edzeni. A futás, a nordic walking vagy a világ leghétköznapibb sétája lesz a legjobb. Használhatja a szabadtéri edzőtermet, vagy nyújtózkodhat a kertben. A legfontosabb, hogy kimenj otthonról, mert kint nem csak a formádon, hanem a tested edzésével is dolgozhatsz. Egy másik módszer lehet a hideg zuhany.

Nem kell jeges vízzel kínozni magát, fontos, hogy hűvös legyen, de mégis kellemes a bőrnek. A víz hőmérsékletének megváltoztatása zuhanyozás közben a testedzés évszázados módszere. És mint tudod, ez a folyamat magasabb immunitást, és ezáltal kevesebb betegséget eredményez.

Érdemes keménykedni, főleg a modern világban, amikor annyi időt töltünk klíma által fűtött vagy hűtött belső terekben. Bár kellemes kényelem, nem sok egészségügyi előnnyel jár. Éppen ellenkezőleg, gyengíti az immunitást, és a gyors hőmérséklet-változások akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

Alma az egészségért

Az alma a világ egyik legegészségesebb gyümölcse. Tele van vitaminokkal, rostokkal és könnyen emészthető. Tele vannak antioxidánsokkal is, amelyek a legnagyobb szövetségesei saját egészségének védelmében és megjelenése fiatalos megőrzésében. Elengedhetetlen azonban, hogy napi egy alma is nagyban tudja támogatni a keringési rendszert.

Az ő betegségei továbbra is nyitják a halálhoz vezető betegségek dicstelen listáját. Egyre fiatalabbak szívproblémái vannak, ezért az almafogyasztást már a gyermek korai életévében termeszteni kell. Minél inkább ezek a gyümölcsök biztonságosak az allergiában szenvedők számára. Egyre több gyermek születik allergiásan különböző allergénekre.

Szerencsére szinte mindenki nyúlhat egy almáért. Ezek a gyümölcsök olcsók és biztonságosak, de a legjobb, ha bevált gyümölcstermesztőtől vásároljuk meg, vagy legalább egy almafát ültetünk a saját kertünkbe. Sok más gyümölccsel ellentétben az alma nem károsítja a fogakat, hanem erősíti azokat. Segítenek finom saláta vagy saláta összeállításában is.

Ízletes és egészséges levesek

Lengyelországban a levesevés szokás, bár mostanában ezt a hagyományt kissé elhanyagolták. Az emberek megszokták, hogy kész szeleteket, sült krumplit, sőt már korábban elkészített és csomagolt salátákat is vásárolnak. Egy ilyen vacsora gyakorlatilag nem igényel erőfeszítést. Csak melegítse fel, és már kész is. A leves viszont eltart egy pillanatig.

Hát hacsak nem veszed meg kartondobozban, vagy ami még rosszabb, porban is. Ez azonban kihagyja a lényeget, hiszen az úgynevezett első fogásnak vitamint, friss zöldséget és fűszereket kell biztosítania. Lehetőleg a saját kertedből származókat. Tévednek azonban azok, akik azt gondolják, hogy a levesfőzés nagy erőfeszítés. A zöldségek elkészítése és a leves felforralása csak egy pillanatot vesz igénybe.

Ha már ettél egy keveset egy hagyományos paradicsomlevesből vagy húslevesből, az interneten biztosan találsz egy eredetibb leves receptjét. Fontos azonban, hogy ne mondjunk le az ilyen ételekről, mert egészségesek, hidratálnak és jól felmelegítenek. Főleg télen, amikor olyan hideg van kint.