2024-05-23

Gyakorlatok reggel

Reggel felkeléskor csak arra gondolunk, hogy főzünk egy csésze kávét, és valahogy túléljük a napot. Az ilyen reggelek rémálmok. Mert ha rossz hangulatban kelünk fel, mennyi az esélye, hogy ez a hangulat napközben javulni fog? Hogy jobban érezze magát, kezdje a napot testmozgással. Nem kell egy órás edzésnek lennie, ami alatt elönt az izzadság.

Inkább arról van szó, hogy élvezzük a testünket, tanuljunk meg hallgatni a szükségleteire. És egy ilyen nagyszerű gyakorlat kezdésnek a macska utánzása. Viccesen hangzik? És mégis… Láttad már, hogyan viselkedik egy macska ébredés után? Nem áll fel azonnal és kezd aktív lenni, hanem lassan nyújtja a testét.

Minden irányba nyújtózkodik, és csak azután kezd el azon gondolkodni, hogy kijusson az odúból. Nekünk is megérné. A macska okkal teszi ezt, és ez előnyökkel is járhat nekünk. Az is eltart néhány percig, hogy gondolatait a pozitív oldalakra összpontosítsa. Egészségesek vagyunk, van munkánk és családunk. Nem szabad, hogy depressziósnak érezzük magunkat. Gyakoroljuk tehát a pozitív hozzáállást, és nyújtózkodjunk – megéri!

Egy nap edzés nélkül elpazarolt nap

Sokan nem tudnak elképzelni egy napot edzés nélkül. És nem csak a profi sportolókról van szó, hanem egyre gyakrabban az egészséges életmódot folytatókról. Vannak, akik úgy döntenek, hogy egyedül edzenek, míg mások edzőterembe vagy fitneszklubba csatlakoznak. A sportszereket árusító üzletek egy ideje nem panaszkodnak vásárlóhiányra.

Különféle sportágak, olykor teljesen újak is szereznek támogatókat. A jó formában lévők az erre a célra megfelelő mozgásformát választva igyekeznek fenntartani. Esetükben biztosan beválik a funkcionális edzés, és a crossfit is. Előbbi pozitív hatással van a keringési rendszerre, emellett minden izmot tökéletesen erősít.

A crossfit viszont azoknak is ajánlott, akik nem büszkélkedhetnek remek kondícióval. Ekkor azonban érdemes kevésbé intenzív gyakorlatokkal kezdeni, és ahogy javul a szervezet állóképessége, fokozatosan térjünk át a haladóbbakra. A Crossfit nemcsak a jó kondíció kialakításában, hanem annak fenntartásában is segít.

A cukor komoly veszélyt jelent, de mindent bölcsen kell csinálni

A cukorról azt mondják, hogy valamiért függőséget okoz. A szervezet nagyon könnyen hozzászokik az édes ízhez. Minél többet eszünk édességet, annál jobban vágyunk rá a cukor miatt, ami megnehezíti az étvágyunk szabályozását. Nem csoda hát, hogy ennek az összetevőnek a nagy mennyiségű fogyasztása problémákat okoz az egészséges testsúly megőrzésében.

A legtöbb ember több cukrot eszik a kelleténél, mert nagyon sok cukor van benne. Szerencsére vannak olyan termékek is, amelyek segítségével legyőzheti édesszájúságát. Az étlapon ne csak a túlsúllyal küzdők szerepeljenek.

Az édesség utáni étvágy csillapítására érdemes napközben fehér eperfa teát inni, ami segít fenntartani a megfelelő glükóz koncentrációt a vérben. A kandírozott gyömbérkockák cukorként használhatók kávéhoz vagy teához. Édes uzsonna helyett elrágcsálhatunk egy marék tök- vagy napraforgómagot, délutáni teához pedig a lenmagkissel lesz a tökéletes étel.