2024-06-20

HIIT – edzeni az anyagcserét

Az intervallumképzés, vagyis az úgynevezett HIIT évről évre egyre több követőt szerez. Nem csoda, hiszen ennek az edzéstípusnak köszönhetően akár néhány órával azok elvégzése után is fokozhatjuk anyagcserénket.

A HIIT gyakorlatok intenzitása változó. Ez azt jelenti, hogy egy ideig teljes sebességgel üzemelünk, majd lassítunk, de nem állunk meg. Ennek köszönhetően szervezetünknek van esélye a pihenésre, regenerálódásra, ugyanakkor nem lustálódik és folyamatosan dolgozik. Ennek az edzésnek az a nagy előnye, hogy sokkal több kalóriát égetsz el utána, mint közben. Ezért érdemes reggel megtenni. Ezután egész nap felgyorsítjuk szervezetünk működését, biztosítva a hatékony kalóriaégetést hosszú órákon át.

Az intervallum edzés az elfoglalt emberek számára is jó megoldás. Hetente 2-3 alkalommal mindössze néhány percet vesz igénybe, hogy meghozza a várt eredményeket. Ennek az edzéstípusnak köszönhetően zsírt égetünk, és alakunk tónusos lesz.

HIIT- néhány perc edzés, több órás égés

A „fitt” divat idején mindenki igyekszik a lehető legtöbbet tenni az alakja érdekében. Azonban nem mindenki, aki felveszi a harcot az egészséges életért, tudja, milyen hatások érhetők el néhány perc alatt.

A HIIT edzés, azaz a változó intenzitású gyakorlatok segítik a zsírégetést és tonizálják a tested. Az ilyen típusú gyakorlatokat futással vagy álló kerékpáron végzett gyakorlatokkal lehet végezni. Ezután egy gyors tempójú gyakorlatot váltogatunk egy kicsit lassabbkal, ami lehetővé teszi a pihenést, ugyanakkor további izommozgást okoz. Ezeknek a gyakorlatoknak a legnagyobb előnye, hogy edzés után kalóriát éget. Függetlenül attól, hogy mit csinálunk, testünk még mindig nagyobb sebességgel működik és ég. Az elfoglalt embereknek is jótékony hatású edzés, hiszen egy óránál is kevesebb ideig tart, heti 2-3 alkalommal végezhető.

Ha szeretnéd felgyorsítani az anyagcserét és gyorsabban leadni a plusz kilókat, próbáld ki a HIIT-et, más néven intervall edzést.

Hogyan lehet kombinálni a kardiót erősítő edzéssel?

Ha az edzés mellett döntünk, érdemes minden nap más célt kitűzni a gyakorlatainkba. Néha jobb égetést és szobrászatot használni. Mit tegyünk, ha azonban nincs időnk a képzés ilyen elosztására?

Mindig kombinálhatunk különböző típusú gyakorlatokat. Érdemes azonban betartani a megfelelő sorrendet és arányokat, amelyek segítenek elérni a várt eredményeket. Azokat a gyakorlatokat, amelyek segítenek a kalóriák elégetésében, kardionak nevezzük. Felgyorsítják az anyagcserét és garantálják a szervezet intenzívebb munkáját edzés után is. Ha ezeket erősítő gyakorlatokkal kombináljuk, érdemes először kardioedzést végezni. Ez lehet egyfajta bemelegítés, de legalább 20 percig kell tartania. Ennek köszönhetően a figura megformálása közben is kalóriát éget el a szervezetünk.

Kombinálhatjuk a különböző testrészekre koncentráló, vagy más hatásokat biztosító edzéseket. Ha betartjuk az egyszerű szabályokat, az semmilyen típusú gyakorlat hatékonyságát nem csökkenti.