2024-07-14

Mit jelent az egészséges alvás?

Fittsége és közérzete a nap folyamán számos tényezőtől függ. Az egyik kétségtelenül az alvás, és pontosan az alvás módja – mert kiderült, hogy ez nem jelentéktelen. Ha tehát fontos számodra az egészséges életmód, ne feledd, hogy a megfelelő étrend és rendszeres testmozgás mellett a megfelelő alvásnak is kell lennie.

Egészséges alvás az, amely megfelelő körülmények között zajlik, és – felnőtt esetében – legalább 8 órán át tart, bár figyelembe kell venni, hogy az alvás hosszát mindenki egyénileg állítsa az igényeihez (ez előfordulhat ki, hogy valakinek 7 órára van szüksége, valakinek pedig 9). Ha a körülményekről van szó, a kényelmes matrac elengedhetetlen.

A túl kemény azt jelenti, hogy a gerinc nem pihen, a túl puha pedig kényelmetlenséget okoz, sőt tartáshibákhoz is vezet. Érdemes megjegyezni egy könnyen emészthető vacsorát is, legkésőbb 3 órával a tervezett lefekvés előtt. Ha nehezen tud elaludni, válasszon egy csésze meleg tejet vagy zöld teát.

Egészséges alvás, vagy a matracválasztás művészete

Hogy van az, hogy van egy hatalmas és nem túl olcsó ágyad, és mégis krónikus alváshiányt tapasztalsz, fájdalmasan és idegesen ébredsz, arról nem is beszélve, hogy állandóan felébredsz az éjszaka közepén? Tudjuk a választ erre a problémára – ez egy nem megfelelően kiválasztott matrac. És az egészséges és kellemes alváshoz ő kell, nem maga az ágy.

Először is fel kell ismernie, hogy nincs egyetlen válasz arra, hogy melyik matrac a legjobb. Minden sok tényezőtől függ, különösen a magasságtól, a testfelépítéstől és attól, hogy egy adott ágyon hányan alszanak egyszerre. Egyesek számára a zónamatrac (jelenleg valószínűleg a legnépszerűbb), mások egészségesebben és kényelmesebben érzik magukat egy rugós matracon. És még sok fajta van!

Függetlenül attól, hogy melyiket választja, ne feledje, hogy a matrac keménységét illetően legyen mértékletes. A túl kemény nem engedi pihenni a gerincét, melynek izmai folyamatosan feszülnek, míg a túl puha még a gerinc görbületéhez is vezethet. Ez különösen fontos gyermekek és serdülők esetében.

Matrac – az egészséges alvás kulcsa

Gyakran kel fel migrénnel, hátfájással, és mindig a bal lábával? Talán a rossz matracban van a probléma? Mert ő az, aki az egészséges alvás receptje. Ez nem csak jó fizikai kondíciót eredményez, hanem kellemesebbé teszi az alvást is, nem ébredünk fel gyakran éjszaka és igazán jól érezzük magunkat az ágyban.

És milyen legyen a megfelelő matrac? Valójában minden a testalkatodtól függ, és attól is, hogy egyedül vagy egy másik személlyel alszol az ágyban. Mindenekelőtt azonban nem lehet sem túl kemény – ekkor a gerinc folyamatosan feszül -, sem túl puha, mert ebben a helyzetben a matrac erősen megsüllyed a test súlya alatt, ami akár tartáshibákhoz is vezethet.

Jelenleg nagyon népszerűek az antiallergén anyagokból készült, többzónás matracok. Valójában mindig a legjobb, ha egy hozzáértő eladóval, sőt egy gyógytornászsal konzultál a választásról, emlékezve a szabályra: minél drágább a matrac, annál jobb.