2024-04-15

Egészség, élelem és munka

A mindennapi életben nehéz időt találni az egészséges főzésre. Néha annyi minden jár a fejedben, hogy nincs időd egészségesen étkezni. Ilyenkor megyünk gyorsétteremre. Miért? Mert gyorsabban, mert nincs időnk főzni, mert fáradtak vagyunk munka után. Leggyakrabban ez jólétünkre vagy bűntudatunkra utal. Hogyan gondoskodjunk a táplálkozási kezelésekről?

Jó módszer az előre elkészített, kész adagok lefagyasztása. Fagyasztott zöldségek és csirkemell felhasználásával kész adagokban. De vajon egészséges-e az ilyen étel? Tudjuk, hogy a legjobb zöldségek azok, amelyek elsősorban frissek. Az irodaházakban dolgozók számára van egy jobb alternatíva – elkészítheti az ételt a konyhában.

Azonban nem mindegyikünknek van hozzáférése konyhához, hacsak nem egy vállalatnál dolgozunk. A jobb ételek felé vezető úton a legjobb, ha félretesszük a fehér kenyeret, és sötétre cseréljük. A legjobb vágás, hogy időt takarítsunk meg, amiből amúgy is kevés van, ritkán van túl sok. Az otthon elkészített étel azonban mindig jobb, mint a gyorsétterem, és ehhez ragaszkodnia kell.

Az egészséges életmód már kiskorától kezdve fontos

A kutatások azt mutatják, hogy valójában azok a szokások, amelyeket kiskoruktól kezdve bevezetünk a gyermekbe, egy életre megmaradnak. Érdemes tehát megtanítani a gyerekeket nemcsak a házi feladat rendszeres elvégzésére, a fehérnemű cseréjére, az evés előtti kézmosásra, a fogmosásra vagy az ágyazásra, hanem – és talán mindenekelőtt – az egészséges táplálkozás és életmód alapelveit is.

A kutatások szerint azok a gyerekek, akik 4 éves korukig nem ettek édeset, nem érzik szükségét annyi cukor fogyasztásának, mint a felnőttek, akik gyermekkoruk óta ismerik az édességet. Természetesen sok szülő számára elképzelhetetlen, hogy édességet vegyen el a gyerektől, de sikeresen helyettesítheti gyümölccsel, ami minden bizonnyal pozitív hatással lesz a gyermek fejlődésére.

Étrendünkben fontos a rendszeres étkezés, de sajnos gyakran az életmódunk annyira tele van különféle feladatokkal, hogy egyszerűen nem jut időnk a rendszeres étkezésre. Már gyermekkorban érdemes a gyerekekben elsajátítani, hogy az étkezés fontos és kellő odafigyeléssel kell hozzáállni, és a rendszeres étkezés a siker útja.

Egészségbolt

Maga a bioélelmiszer zöldség, gyümölcs és mindenféle biogazdálkodásból származó termék. A gyártóknak azonban termékeiket tanúsítvánnyal kell ellátniuk. Az Európai Unióban az ilyen gyártás különleges felügyelet alatt áll.

A bioélelmiszereket az idők során az „egészséges élelmiszer” kifejezés váltotta fel, de az első név tanúsított élelmiszert jelent, míg a második egy egyszerű marketingnév, amellyel az embereket a termékéhez vonzza. A termékeket egészséges életmódot és egészséges táplálkozást folytató szaküzletekbe importálják. Fel kell azonban készülni arra is, hogy az egészséges élelmiszerek sokkal drágábbak, mint a vegyszerekkel telepakolt ételek.

A szaküzletek kínálatában a gluténmentes termékek meglehetősen széles választékát találhatja meg. Ezek a termékek azonban olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek veszélyesek a cöliákiában, azaz gluténfüggő szindrómában szenvedők számára. Ebben az esetben a zab a legtöbb esetben biztonságos, mindaddig, amíg nem szennyezett más gabonákkal.